wie zijn wij

wat doen wij

help mee

nieuws

twitter
Nieuwsitems:
Van toerist naar vrijwilliger door Ralph
Nepal, vergeten land door Ralph
Update situatie Nepal door Ralph
Noodhulp nodig in Nepal door Ralph
Aardbeving in Nepal door Ralph
Kirsten en Femke bezoeken Nepal door Ralph
Baalak Nieuwsbrief 2014 door Ralph
Stichting Baalak zoekt een nieuwe voorzitter door Ralph
Jule Forth is onze nieuwe secretaris door Ralph
Ruud Dielbandhoesing versterkt Baalak door Ralph
Giften makkelijker aftrekbaar door Ralph
Wie helpt ons zoeken naar een penningmeester? door Ralph
Powered by CuteNews

Nepal, vergeten land

Ria de Groot heeft in het verleden vrijwilligerswerk voor stichting Baalak gedaan.

Recent was zij in Nepal en zij doet hier verslag van de stand van zaken daar.

 


Nepal, vergeten land. Drie weken geleden ben ik teruggekomen van een 18 daagse trektocht door de bergen en een week Kathmandu in het door mij zeer geliefde land Nepal. 

In deze weken heb ik gezien wat een strijd de Nepalezen keer op keer moeten leveren om in hun bestaan te voorzien. Nog amper bekomen van de aardbeving en nu alweer getroffen door een ramp. Door het brandstof embargo van India is Nepal opnieuw overgeleverd aan de goden. Het resultaat van dit embargo: scholen gaan dicht, ziekenhuisactiviteiten worden op een laag pitje gezet vanwege het niet kunnen aanleveren van medicatie, 40% van de restaurants moet sluiten en mensen wringen zich op het dak van een bus, als er nog een te vinden is die brandstof heeft. Mensen staan in lange rijen te wachten in de hoop nog een beetje gas voor hun gastank te kunnen krijgen en overal in de straten van Kathmandu tref je rijen verlaten auto’s en motoren voor de tankstations aan. Het vliegverkeer loopt in het honderd, alle vliegtuigen moeten via Lucknow (India) om te tanken, wat weer enorme wachttijden met zich mee brengt. 

Het aantal toeristen is vanwege de aardbeving van afgelopen april enorm gedaald en door dit embargo is het catastrofaal voor deze zo belangrijke inkomstenbron van Nepal. In een land waar hout een waardevol goed is, wordt nu weer hout gekapt om maar aan brandstof te komen. Wat weer tot gevolg heeft dat er meer aardverschuivingen zullen voorkomen die weer meer schade zullen aanrichten aan de al zo fragile leefomgeving. 

Wat de Nepalezen al niet hebben moeten verstouwen:

  • Een stoelendans rondom het Koningshuis, 
  • De Maoisten, 
  • Burgeroorlog, 
  • Het kaste systeem, 
  • Bemoeienissen van India. 

Er wordt gezegd dat het aannemen van de nieuwe grondwet - rechten voor alle minderheden - de oorzaak is van dit embargo. India ontkent dit en geeft de schuld aan de Madhesi, een minderhedengroep die in de Terai, het zuiden van Nepal woont. 


In de media wordt nauwelijks geschreven over deze nieuwe ramp. 
Na het nieuws van de aardbeving is Nepal weer in de vergetelheid geraakt. 
De winter staat voor de deur, de mensen moeten hun huis verwarmen, koken, naar school. Er wonen nog mensen in tentenkampen. 

 

In een mail van Rita Thapa, oprichtster van de stichting Tewa in Kathmandu, krijg ik het volgende bericht: “Forgive my silence! juggling things here is increasingly difficult. Cooking when there is electricity (8 hours a day outage) and managing internet and other tasks requiring attention is difficult.” 

Verder schrijft ze in haar nieuwsbrief dat je wel aan gastanks kunt komen op de zwarte markt, maar dan zijn de prijzen wel zeker 3 keer zo hoog. Nog steeds wonen er mensen in de bergen in noodhutten gemaakt van dunne wandjes. Nu de winter eraan komt zullen vooral de ouderen, de zieken en de pasgeboren kinderen hieronder lijden. Herstel werkzaamheden liggen nu ook stil. 

 

Met vriendelijke groet, 

Ria de Groot

13 Dec 2015 door Ralph

Nieuwsbrieven:

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009 Dec

 2009 Apr

 2008

 2007

 2006

 2005

Jaarverslagen:

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005