wie zijn wij

wat doen wij

help mee

nieuws

twitter
Nieuwsitems:
Van toerist naar vrijwilliger door Ralph
Nepal, vergeten land door Ralph
Update situatie Nepal door Ralph
Noodhulp nodig in Nepal door Ralph
Aardbeving in Nepal door Ralph
Kirsten en Femke bezoeken Nepal door Ralph
Baalak Nieuwsbrief 2014 door Ralph
Stichting Baalak zoekt een nieuwe voorzitter door Ralph
Jule Forth is onze nieuwe secretaris door Ralph
Ruud Dielbandhoesing versterkt Baalak door Ralph
Giften makkelijker aftrekbaar door Ralph
Wie helpt ons zoeken naar een penningmeester? door Ralph
Powered by CuteNews

Van toerist naar vrijwilliger

'Vriend van de stichting' Andre van den Berg is net terug uit Nepal. Dat niet alles volgens planning verloopt in Nepal, lees je in zijn verhaal:

Begin januari boekte ik een retourtje Kathmandu, vanwaar ik door Nepal wilde trekken, laten we zeggen city- en mountain-hoppen. Bijaya (van Concern Nepal, red.) had me al uitgenodigd, zodat ik zijn bezoek enkel hoefde in te plannen.

Hoe de wereld/ natuur het anders deed plannen...
Na het destructieve natuurgeweld was mijn behoefte om te trekken geminimaliseerd.
Ondanks het feit dat de inkomsten van de Nepalees sterk afhankelijk zijn van het toerisme kon ik het gevoel van hypocrisie niet ongedaan maken. Ik besloot tot vrijwilligerswerk over te gaan en dan maar zien wanneer ik de mogelijkheid kreeg om iets meer van Nepal te zien. Je kan altijd nog eens, nietwaar!

Ik heb in het Siddhi Memorial Hospital van Bhaktapur vrijwilligerswerk gedaan. Als fysiotherapeut wel te verstaan.
De artsen en verpleegkundigen hadden moeite met het inschatten van onze kunde en kennis, waardoor het behoorlijk wat tijd kostte om alles te integreren. Hopelijk komt er binnenkort weer een vrijwilliger uit ons vakgebied, zodat "het wiel" niet nog eens uitgevonden dient te worden. Al met al denk ik dat het een nuttige tijdsbesteding voor alle partijen is geweest. En tijd was er volop.

Door de verschillende standpunten tussen Nepal en India is de brandstof schaarste in Bhaktapur nijpend. Maar daardoor onder andere ook voedsel!! Zelfs de kok van de bijbehorende verpleeg/ seniorenafdeling van het Siddhi Memorial Hospital was genoodzaakt om voor dertig personen met hout als brandstof te koken.
Als je dan bedenkt dat het dagelijks menu uit twee warme maaltijden bestaat, kun je je enigszins voorstellen dat (deze kok was geen uitzondering, hele huishoudens zijn tot deze noodoplossing gedwongen) de bomen in de bossen gillen.
Deze noodstap heeft in de heuvel- en berg-achtige omgeving tijdens de volgende moesson beslist weer nieuwe nadelige gevolgen!!

En zo gaat het maar door.....
De Nepalees plant niet ver vooruit.
Het is daarom des te belangrijker dat wij (Baalak, Madat ea.) doorgaan met de kinderen hun toekomst (en die van hun vaderland) te leren inzien, zodat er aan de negatieve spiraal ooit een eind zal komen.

Andre van den Berg

08 Jan 2016 door Ralph

Nieuwsbrieven:

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009 Dec

 2009 Apr

 2008

 2007

 2006

 2005

Jaarverslagen:

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005